gala_excelentei.pngplati_online.pnginregistrare_cnasr.pngsucursale_teritoriale.pngreteaua_excelenta.pnglocuri_munca.png

Comunicat presa intalnirea delegatiilor IFSW 2014

Federația Internațională a Asistenților Sociali - Regiunea Europa

Întâlnirea Delegațiilor din 2014

Madrid, Spania

Diminuarea cheltuielilor destinate serviciilor sociale constituie o falsă economie

Asistenții sociali de pe întregul teritoriul Zonei Economice Europene s-au întâlnit la Madrid în cadrul Întâlnirii Anuale a Delegațiilor Regiunii Europene a Federației Internaționale a Asistenților Sociali S (IFSW) în perioada 16-18 mai a.c. Întâlnirea a fost găzduită de membrul spaniol al Federației - Consejo General de Trabajo Social.

S-a discutat, în primul rând, despre impactul tăierilor drastice a cheltuielilor publice destinate serviciilor de sănătate și bunăstare cât și asupra profesioniștilor care se zbat să satisfacă nevoile populației lipsită de resursele necesare. Această situație afectează persoanele care sunt dezavantajate și marginalizate și diminuează sprijinul disponibil persoanelor cu probleme de sănătate sau care se confruntă cu alte dificultăți.

Populația afectată de sărăcie a crescut în UE cu 10 milioane de persoane în ultimi 5 ani, ajungându-se la 124 milioane de persoane - practic, un european din patru. În plus,”există inegalități profunde în distribuția veniturilor în UE: în medie, primii 20% au câștigat de 5,1 ori mai mult decât ultimii 20% în 2012” iar ”șomajul a crescut drastic în Europa, de la o rată de 7,1% în 2008, până la 10,9% în 2013”, afectând 26 milioane de oameni (Comisia Europeană, 5 martie 2014 - Taking Stock of the Europe 2020 Strategy for Smart, Sustainable and Inclusive Growth).

În cea mai mare parte, asistența socială se desfășoară în intimitatea caselor oamenilor dar și în spatele ușilor închise ale instituțiilor cum ar fi spitale sau instituții rezidențiale. Totuși, situația actuală este atât de disperată, în special în țări ca Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda și Cipru încât mulți asistenți sociali s-au simțit obligați să iasă în stradă și să-și exprime îngrijorările prin campanii precum cea a mișcării Valului Portocaliu care a avut succes în Spania.

Președintele IFSW Europa - Cristina Martins - a declarat: “asistenții sociali sunt preocupați în mod serios de efectul pe care această situație îl are asupra bunăstării cetățenilor, evidențiat prin creșteri semnificative ale ratei suicidului, numărului familiilor dezbinate și a multor altor probleme sociale, multe dintre acestea având consecințe pe tot parcursul vieții celor afectați. Incapacitatea de a susține oamenii în aflați în dificultate conduce nu doar la suferință și nenorociri evitabile dar și la alte probleme mai profunde în viitor. Tăierile dramatice din cheltuielile destinate serviciilor sociale nu reprezintă o economie deoarece, în mod inevitabil, pe termen lung,alte cheltuieli suplimentare vor fi în mod inevitabil necesare”

Asistenții sociali au datoria de a proteja pe cei vulnerabili și de a lupta împotriva abuzurilor asupra drepturilor acestora. Una dintre problemele discutate în cadrul întâlniri se referă la faptul că atunci când se regăsesc în asemenea circumstanțe, asistenții sociali pot intra în conflict cu persoane aflate în poziții de putere și autoritate, inclusiv cu angajatorii lor. Va fi solicitată o mai mare recunoaștere a responsabilității pe care asistenții sociali o poartă în numele societății, pe lângă asigurarea că nu vor continua să fie victimizați și etichetați în mod nedrept de către analiști slab informați, într-un fel sau altul, asistenții sociali fiind responsabili pentru problemele complexe și provocatoare cărora își dedică viața profesională pentru a le soluționa.

În urma întâlnirii va fi formulat un mesaj noilor membri ai Parlamentului European prin care se vor solicita măsuri radicale pentru a readuce pe traseul inițial Strategia Europeană 2020 de eliminare a sărăciei și excluziunii sociale și reducere a inegalităților cât și desfășurarea de acțiuni prin care să se asigure că asistenții sociali primesc sprijinul și resursele solicitate pentru a furniza servicii înalt calitative tuturor cetățenilor aflați în situații de dificultate.

Pentru informații suplimentare, contactează:

Cristina Martins, Președinte IFSW Regiunea Europeană [International Federation of Social Workers - Europe] E-mail: martinscristina25@hotmail.com Mobil: +351 936272618
Web: www.ifsw.org/europe

IFSW Europe is one of the five regional divisions of IFSW. IFSW Europe is a registered legal body, and has 40 member associations in 35 countries, with a total of 165,600 social workers - the membership is representative as it covers all corners of Europe. IFSW Europe is governed by the Delegates Meeting which meets once a year and includes representatives from each of the member organisations. The member organisations elect the Regional President for a four year term. In addition they elect an Executive of five people which is responsible for the day to day activities of the Federation in Europe. The Executive Committee is supported by the Honorary Secretary

pdf_icon.jpg  Comunicat de presa

comisii_cooperative.pngcorpul_de_control.pngcomitetul_sectorial_sanatate_asistenta_sociala.pngfinanciar.png

registru_actualizat.png

Bucuresti, Str. Biserica Amzei, nr.29, et.3, sector 1, cod postal 010393

cnasr_qr.pngtel1: 0748 124 585
tel2: 021 317 51 25
fax1: 031 817 20 47
fax2: 021 317 24 30